Több évtizedes munkám kiemelt területe a pánik betegség.

A pánik betegség napjaink egyik leggyakoribb, sokszor már kamaszkorban, de főként fiatal felnőttkorban induló betegsége.

Gyógyítása során feltárjuk a kialakuláshoz vezető okokat, ami azért fontos, hogy a későbbiekben változtathassunk azokon a külső tényezőkön, amin lehet, vagy el tudjuk fogadni azt, ami megváltoztathatatlan.

Kinek-kinek egyéni nyitottsága szerint közösen alakítjuk ki a terápiáját. Természetesen a gyógyítás és az orvos-beteg kapcsolat alapkövét bizalom adja, mely nélkül nemcsak a pszichoterápia, hanem a gyógyszeres kezelés sem tud működni.

Összegezve a gyógyításban szerzett eddigi tudásomat és tapasztalatomat a következők lépéseket használom a pácienseknél:

A napi vagy heti 2-3  rosszulléttel küzdő páciensek gyógyításában elengedhetetlen gyógyszeres terápia.

Következő lépésként relaxációs gyakorlatokat tanítok. Ezek egy része azonnali gyors segélyként is alkalmazható a rosszullétek elleni harcban. Szívesen tanítom az autogén tréninget. Aki kellően szorgalmasan végzi a napi gyakorlatokat, mint egy edzésprogramot, az 8-12 hét alatt már tartósan át tudja hangolni túlérzékeny szervezetét.

Aki nyitott rá, azzal elindulhatunk a hipnózis - módosult tudatállapot - nyújtotta lehetőségek felé. A módosult tudatállapotban végzett munka mélyreható változásokat indít el. Meg tudjuk nyitni a belső önsegítő erőket, szimbolikus képekkel tudunk töltekezni vagy éppen a problémát feltárni, megoldását elindítani.

Másnak testhezállóbb lehet a kognitív viselkedésterápia, melynek során gyomlálgatjuk a spontán negatív gondolatokat, át tudjuk értékelni a kritikus helyzetek szorongás tartalmát.

Fontos tudnivaló mindannak akit illet, betegnek és hozzátartozónak egyaránt:

A pánik betegség nem hiszti, nem ideggyengeség. A pánikbeteg nem tudja "összeszedni magát", éppen azért, mert ez egy betegség. Egy betegség, ami hónapok alatt lappangva alakul ki és akkor jelenik meg amikor az egyéni lelki védőmechanizmusok kimerültek. terheléseit cipelve az utolsó cseppek indítják el a betegséget.

Mint minden betegség, úgy a pánikbetegség is visszatérő. Mindenkinek megvan a maga "Achilles sarka" a testének, lelkének az a pontja, amely működésbeli zavarral, súlyosabb esetben betegséggel jelzi, ha az illető életében valami baj van. Aki szorongásos hajlamot örökölt, annak ez a terület lesz a "sebezhető " pontja.

Pánik klub a Weben és a valóságban

Hamarosan elindítjuk  győri Pánik klubunkat a weben és a valóságban.

Fontosnak tartom, hogy tudományosan és  gyakorlatban is megalapozott információkat adhassak a pánikbetegek és hozzátartozóik számára. Emellett itt az ideje, hogy olyan pánikbetegek is megmutassák magukat, akik jól vannak, harmonikusan élik az életüket.  Ne csak a panaszkodók hangja hallattszon !

A valóságban havi rendszerességgel tervezzük találkozóinkat, ahol egy adott konkrét téma kifejtése, bemutatása után kötetlen beszélgetés, együttlét alakulna ki - mert legjobban csak az egyik pánikbeteg értheti meg a másikat.  Szeretném bevonni a média határok nélküliségét, széles eszköztárát a gyógyításba, ismeretterjesztésbe. 

Tréning időpontok

 2015. március 21-én és 28-án szombaton a Williams ÉletKészség Program (WÉK) stresszkezelő, problémamegoldó, kommunikációs térningjével indulunk. További információk